Jak dodat šmrnc staré kabelce?

Máte doma milovanou kabelku, jíž se ne a ne vzdát, ale víte, že už je příliš obyčejná na nošení? I kabelky, které se vám okoukaly, si zaslouží druhou šanci. Můžete jim ji dát vy sama - jediné, co potřebujete, jsou šikovné ruce, trochu času a ta správná výzbroj z galanterie.

Vyčistěte ji
Kožené kabelky potřebují pravidelnou péči, aby si zachovaly svou krásu. Zašlou špínu vám pomohou odstranit v čistírně, pozor však - ne v každé si umí poradit s kůží, a proto je lépe informovat se, zda ta vaše k nim patří nebo ne. Ale i v pohodlí domova můžete navrátit lesk staré kožené kabelce. Výborně zabírá dostupný včelí vosk, který třeba vpracujeme do hladké kůže a necháme působit. Zbytky, co se nevsákly, odsajte papírovou utěrkou a kabelku přeleštěte měkkým hadříkem. Nezapomeňte vyleštit i přezky.

Vykartáčujte ji
Semišové kabelky se čistí náročněji. Pokud se rozhodnete pro domácí čištění, vsaďte na měkký kartáček, který kůži jemně pročistí aniž ji podrápal. Kabelku můžete vykartáčovat jednou za měsíc a přejít po ní bavlněným hadříkem, který ji uhladí.

Ozdobte ji
Látkové kabelky se nejjednoduššeji zdobí a přitom efekt opravdu stojí za to. V galanteriích a specializovaných prodejnách s uměleckými předměty seženete korálky, cvočky, nažehlovačky, nášivky, stuhy, knoflíky, krajky a barvy na textil, díky kterým lze proměnit i tu nejobyčejnější bavlněnou kabelku na malý skvost. Zapojte fantazii a vytvořte si malé umělecké dílko. Můžete kabelku také popsat nejrozmanitějšími nápisy a vzory díky nesmývatelným fixám. Jiné zase dokáží dodat strukturu či lesk.